Lær mer om robberbridge!

skibridgeklubb.com Lær mer om robberbridge!

I spillet robberbridge – eller rubber bridge som det heter på engelsk – presenterer hvert spill en poengsum på 100+ kontraktpoeng. Nye spill fortsetter til et par har vunnet to kamper for å avslutte spillet. På grunn av tilgjengeligheten av ulike ekstrabonuser og straffespill, er det mulig – dog mindre vanlig – å vinne denne formen for bridge ved å samle flere totalpoeng, selv om du skulle tape to av tre spill.

Robberbridge spilles med en standard kortstokk på 52 kort. Fra høy til lav er kortenes verdi rangert fra A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 til 2. Spar er mest verdifull, og deretter kommer hjerter, ruter og kløver. Fire spillere spiller to og to på lag, der makkere sitter overfor hverandre. Spillet roterer med klokken rundt bordet. Selv om robberbridge innebærer en høy grad dyktighet, avhenger spillet også av flaks.

Velge makker og dealer

I starten av robberbridge vil spillerne vanligvis bestemme hvem som blir dealer ved å trekke kort, samt hvem som skal spille på lag. Dette gjøres ved å spre kortstokken på bordet med den avslørende siden ned. Deretter trekker hver spiller et kort, og den som ender opp med det mest verdifulle kortet blir spillets dealer. Spilleren med nest høyest verdi på kortet blir dealerens makker, mens de resterende to utgjør motstanderlaget.

Dealeren tar en bunke med kort, og gir den til spilleren på sin venstre hånd, slik at vedkommende kan stokke kortene. Dealeren vil så dele ut kortene ett og ett i retning klokken (starter med spilleren på venstre hånd). Dersom to kortstokker skal brukes, er det dealerens partner som stokker kortene. Dette gjør spillets gang mer effektiv, ettersom det alltid vil være en stokket kortstokk på dealerens venstre side.

Auksjonen i robberbridge

Hvilken kontrakt som skal spilles med vil bli bestemt under den såkalte auksjonen, hvor spillerne angir (byr) antall stikk de vil gjøre, og hvorvidt det skal spilles med trump eller ikke. Et bud består av antall stikk som er mer enn seks, som spilleren vil trenge for å vinne spillet. Dealeren byr først. Spillerne kan deretter velge pass, by for å øke kontrakten, eventuelt re-doble sidemannens doblede kontrakt, noe som dobler poengene igjen.

En spiller kan velge å by på nytt etter et pass. Auksjonen vil ende når et bud blir etterfulgt av tre sammenhengende pass. Dersom alle fire spillere velger pass, så vil hånden godkjennes og dealingen roterer. Dette kan virke noe vanskelig å sette seg inn i, men det er egentlig ganske rett-fram så snart du har gjort det et par ganger. Øvelse gjør mester. Øv gjerne på nett først!

Forskjeller mellom robberbridge og duplikatbridge

Duplikatbridge og robberbridge er på mange måter det samme spillet. Den største forskjellen er at poengene vektes og regnes på en litt annen måte. I robberbridge kan du komme unna med å by på en konservativ måte – det vil si sakte og stødig. I duplikatbridge er du nødt å utnytte hvert minste potensiale kortene dine byr på, noe som gjør spillet mer konkurransepreget og spennende. Noen vil derfor mene at sistnevnte er mer morsomt!

I robberbridge prøver du å få flere poeng enn motstanderlaget. I duplikatbridge prøver du å få flere poeng enn hva de andre spillerne vil få på et senere tidspunkt om de spiller med samme hånd. I motsetning til duplikatbridge, vil hver hånd bestå av nye kort i hver runde under robberbridge, og scoren kan påvirkes med av flaks i det korte løp. Her er det med andre ord en del ting å ta med i betraktning.

Score i robberbridge

Når en spiller når 100 poeng, avsluttes spillet og et nytt starter. Det første paret som vinner to runder, vil vinne den såkalte «robberen», og vil derfor motta en stor poengbonus. Uansett hvem som har den høyeste poengscoren etter at denne bonusen har blitt utdelt, vil vinne spillet i sin helhet. Her gjelder det med andre ord å sanke poeng på en mest mulig effektiv måte mens dere spiller.

Hvem passer robberbridge for?

Robberbridge er en spennende variant av bridge, som skiller seg fra duplikatbridge på flere måter. Noen vil kanskje si at sistnevnte er morsommere, men vi anbefaler deg likevel å teste ut robberbridge sammen med tre andre spillere. Her gjelder det å samle poeng, og bonuspoeng kan utdeles. Spillet passer for deg som ønsker å spille på en mer konservativ og rolig måte. Du kan likevel forvente mye spenning underveis!