Kjente norske bridgespillere

skibridgeklubb.com Kjente norske bridgespillere

Når vi tenker på at Norge faktisk har sitt eget bridgeforbund, flere kjente klubber, og faktumet at det er et godt miljø for dette her til lands, er det kanskje ikke så overraskende at det er flere nordmenn som hevder seg internasjonalt. Norske bridgespillere har vært i toppsjiktet i lang tid, og noen har faktisk tatt denne hobbyen og gjort det til et levebrød. Men dette krever lidenskap og nok øvelse.

Uansett hva du velger å satse på, krever det både tid og engasjement dersom du skal hevde deg i toppen. Bridge er intet unntak – også her må du spille noen timer, utvikle kjemi med en makkeren, og ha lidenskap for det du driver med. I hvert fall om du vil bli blant de beste. Sånn sett har norske spillere mulighet til å hevde seg, da forbundet og klubbene arrangerer turneringer og tilrettelegger for utvikling.

Toppspillere i Norge

Det er flere nordmenn som har utmerket seg som klassespillere, ikke bare i senere tid men også flere tiår tilbake har nordmenn bemerket seg i internasjonal sammenheng. Det er ganske imponerende at nordmenn – både kvinner og menn – skapte et navn for seg selv allerede på 70-tallet. Felles for de fleste toppspillerne er at de begynner med bridge som en hobby, og etter en stund som spiller på hobbybasis, blir det hele en livsstil.

Noen spillere har bemerket seg mer enn andre, og som i alle andre grener er det noen som skaper mer blest rundt seg enn andre. Det er i Norge mange spillere som gjør det godt på nasjonalt og internasjonalt nivå, uten at du nødvendigvis har hørt så mye om dem. I tillegg til disse er det noen som har tatt bridgespillingen til et nivå over de fleste, noe som fører til omtale og stor omsetning.

Tor Helness og Fredrik Sveaas

Denne duoen er far og sønn. Helness er tidligere aksjemegler, og en av de som har utmerket seg aller mest som toppspiller i Norge. Han begynte med å representere Norge, men fikk sjansen til å spille på laget til Pierre Zimmermann i Monaco. Helness har nå flyttet dit, hvor han lever av å spille bridge. Og ikke bare lever han av det, han har millioner i omsetning fra spillet sitt.

Sønnen fikk han sammen med avdøde Marit Sveaas, som også var et kjent navn innen bridge. I både 2016 og 2017 vant duoen flere internasjonale turneringer og omsatte for flere hundretusen kroner hvert år. De utklasset et titalls andre spillere og viste at de hørte hjemme blant de aller beste bridgespillerne i verden. Helness ansees som en av verdens beste bridge spillere, og sønnen følger i farens fotspor.

Kirsten Rita Arnesen og Jon Sveindal

Kirsten Arnesen gjorde seg bemerket så tidlig som i 1976, da med en annen kvinnelig makker − Gerd Hantveit. Sammen vant de det uoffisielle NM for kvinner, og i tiden etterpå har både Gerd og Kirsten med andre partnere hevdet seg i NM. Sammen med partner Jon Sveindal ble Kirsten verdensmester på Bermuda Bowl i Shanghai i 2007. Arnesen er pensjonist, og er dedikert innen arbeid med turneringer og forbundsarbeid i Norge.

Makkeren hennes Jon Sveindal gikk dessverre bort i 2018, men er allikevel en som fortjener å få navnet sitt nevnt. Han jobbet aktivt for å fremme bridge i Norge, i tillegg til at han var en fremragende spiller. Han vant en rekke turneringer med forskjellige partnere opp gjennom årene, og selv på slutten når helsa skrantet, var bridge en viktig del av hverdagen. Han var i tillegg til spiller, også en dyktig bridge-skribent.

Kvinner og menn

Det som kanskje overrasker mange, er at det er både menn og kvinner som hevder seg, dog må det nevnes at det er et overtall av menn i bransjen. Det er mulig å ha en makker av motsatt kjønn, og dermed kan både menn og kvinner danne par og spille sammen. Dette er en fordel, da det i norske klubber er både damer og menn som spiller, og alle kan delta i samme turneringer.

En god makker

Til sist vil vi bare nevne hvor viktig det er med en god lagspiller. I et spill som bridge, er du avhengig av en makker, og hvis du skal få en fin flyt i spillet er det en stor fordel at du kjenner makkeren din. Når dere har spilt sammen lenge, kjenner dere hverandre så godt at dere vet hva den andre tenker uten å måtte snakke sammen. Det er også sosialt og skaper godt samhold.