Er spillet bridge noe for deg?

skibridgeklubb.com Er spillet bridge noe for deg?

Hvem passer spillet bridge for? Nettopp dette skal vi nøste litt opp i. Det finnes en menge ulike spill å velge mellom. I tillegg til typiske casinospill som craps, poker, blackjack og baccarat, kan du velge og vrake blant andre kortspill. Ett av de spillene som har fått ufortjent lite oppmerksomhet – spesielt blant yngre spillere – er kortspillet bridge. Sannheten er at dette er et spill som passer for de fleste.

Det er likevel ikke slik at spillet passer for absolutt alle. Vi skal derfor se nærmere på dette spillet, slik at du kan se hva som forventes av deg som spiller. Liker du for eksempel å spille rolige kortspill, som for eksempel å legge kabal, er det ikke sikkert at bridge vil falle i smak. Dette er nemlig et forholdsvis sosialt spill, og sjansen er stor for at du får noen nye venner underveis!

Et sosialt spill

Bridge spilles med fire spillere, og spillet gjennomføres med to lag (med to spillere på hvert) som spiller mot hverandre. Dette legger grunnlaget for mange morsomme konversasjoner og diskusjoner. Her gjelder det å finne fram lagspilleren i seg, og sammen med lagkameraten stikke av med seieren. Spiller du bridge, vil du raskt merke at spillet er mye morsommere og mer sosialt enn du kanskje hadde sett for deg.

Mange vil si at bridge minner litt om andre velkjente kortspill, som for eksempel amerikaner eller whist. Hvis du og vennegjengen er kjent med spill som dette, og samtidig ser etter nye utfordringer, er bridge absolutt et spill som burde vurderes. Les dere opp på spillets regler, og gjør dere klar for en vennskapelig kamp. Én av dere har rollen som dealer (giver), noe dere kan bli enige om dere imellom.

Litt generelt om bridge

For å finne ut om bridge er spillet for deg/dere, er det lurt å kunne litt grunnleggende om spillet. Hver av de fire spillerne spiller med 13 kort hver, og en vanlig kortstokk med 52 kort (jokeren ekskluderes) kan derfor tas i bruk. Bridge består av to hovedfaser: auksjonen (kjent som meldedelen) og selve spillet. Under auksjonen bestemmes det hvem av spillerne som skal spille den såkalte kontrakten, antall stikk og trumf.

Etter at runden er ferdig i bridge, skal spillernes score beregnes. Dette baseres på kontraktstørrelsen og hvorvidt kontrakten ble vunnet. Som regel kan vi dele bridge inn i to ulike varianter: robberbridge og duplikatbridge. Merk deg likevel at spillets gang og meldesystem er likt for begge variantene. Det er den av dere som inntar rollen som dealer som starter spillets auksjon. Du kan melde fra 7 til 13 stikk.

Hvem passer bridge best for?

Ettersom bridge er et lagspill med sosiale elementer, er det klart at det er en fordel å kunne samarbeide godt. Det er også en fordel å trives i selskap med andre mennesker, og å kunne tape med et smil. Det er aldri morsomt å spille mot dårlige tapere (eller kanskje litt?), så det gjelder å holde masken om det ikke går din vei. Spillet passer også godt for deg som generelt liker kortspill.

Ellers kan det nevnes at bridge passer for deg som ønsker å utforske et nytt kortspill (dersom du ikke har spilt det tidligere), og som ønsker en ny utfordring. Det er en del regler å sette seg inn i, men straks dette er unnagjort, vil du oppleve bridge som et morsomt og engasjerende spill. I utgangspunktet passer bridge for alle som liker kortspill, og har forståelse for typiske kortspill-regler.

Vi avliver noen myter!

Veldig mange har inntrykk av at bridge er et spill som er forbeholdt den eldre delen av befolkningen, og da gjerne litt gråhårede mannfolk. Dette er en myte som er på tide å avlive, for bridge passer for alle aldersgrupper og kjønn. Enten du er 10 eller 100 år gammel, kan du få mye glede ut av et par sosiale runder med bridge. Er du klar for å teste dette fantastiske kortspillet?

Oppsummering

Bridge er et kortspill som spilles av fire spillere, hvor to og to spiller på lag mot hverandre. Dersom du er glad i kortspill, og da gjerne den sosiale sorten, så er dette er optimalt kortspill for deg. Samle vennegjengen og lær dere reglene i spillet. Du vil fort oppdage at bridge ikke er et spill som tilhører den eldre garden. Dette kortspillet passer for alle aldersgrupper og kjønn!