Duplikatbridge og bridge

skibridgeklubb.com Duplikatbridge og bridge

Man benytter en vanlig kortstokk, altså 52 kort, da man ikke bruker jokerne. Hele kortstokken deles ut fra start, så hver spiller har 13 kort, selve spillet i seg selv kan minne om for eksempel kortspillet amerikaner. Det er to ulike måter å spille bridge på, robberbridge og duplikatbridge, disse to typene gir forskjellig poengscore til spillerne. Både meldedelen og spillet foregår på samme måte uavhengig av hvilke av de to typene man spiller.

Første runden kalles altså melderunde eller auksjon, og det er giveren som har ansvar for å starte den. Der melder alle stikk, og det minste man kan melde er syv stikk, i bridge gir nemlig ikke de seks første stikkene poeng. Regnskapet føres under hele spillet, og det er mange regler for hvordan man spiller, og hvordan man skal ta poeng. Men to ord som kan være verdt å huske på er lilleslem og storeslem.

Duplikatbridge er den vanligste varianten i treningssammenheng

Den vanligste formen for bridge, benyttet klubbmesterskap og turneringer heter Duplikatbridge. Her er det ikke poengene man oppnår på hvert enkelt spill som er avgjørende slik som i robberbridge, men din scor sammenlignet med de andre som sitter i samme retning som en selv. Duplikatbridge er ett parspill, hvor man spiller med samme makker gjennom hele, og derfor er det en fordel å ha spilt sammen en del så man har god kjemi.

I Duplikatbridge pleier man å spille sammen med den samme makkeren gjennom hele arrangementet, og sammen kalles dere ett par. Det finnes i dag to unntak for dette par spillet. Det ene er i spill med opptil seks ulike spillere, som da bytter par for forskjellige deler av arrangementet, og i individuelle turneringer, hvor spillere bytter partnere for hver runde som spilles. Vi kommer mer tilbake til dette under.

Par, lag eller singel

Det er tre forskjellige varianter av duplikatbridge. Par-, lag- og singelturnering. Parturneringer foregår ved at man har en fast makker gjennom hele turneringen, og dette er nok den mest vanlige varianten på klubbnivå. På mesterskapsnivå derimot er lagturnering mer vanlig. I en lagturnering spiller man oftest sammen i ett lag bestående av to par, men et lag kan være på både fem og seks spillere. Det brukes derimot bare fire om gangen.

En singelturnering derimot er den minst vanlige formen for bridge. Og kanskje den vanskeligste, da man som individuell spiller ikke har noe kontroll på hvilken lagspiller man får i løpet av matchen. Når man har spilt sammen over lengre tid utvikler man ett samarbeid og en kjemi som ikke er like vanlig at man har med en fremmed makker. I alle varianter er det ulike beregningsmetoder, og ut ifra den bør taktikken legges opp.

Taktikk og beregningsmetoder

«International Match Point» er vanligst i lagturneringer. Benytter man en IMP taktikk kan man melde tøffere enn ved matchpoeng, hovedsaken er å sikre beten og man melder ofte både utganger med så lavt som 40 % sikkerhet for å stå. I IMP har forskjellen mellom 3NT med ti stikk og fire spar med ti stikk ingenting å si. Ved MP er det forskjellige utregninger, for eksempel butlerutregning og «IMPs across the field».

I matchpoeng er overstikk viktig, og man tar gjerne sjanser som utsetter kontrakten for sjansen for overstikk. Men man er mer forsiktig med å melde slemmer, spesielt storeslemmer. I hovedsak unngår man minorkontrakter, men dobling er meget viktig. Dette er den vanligste metoden i par- og lagspill, og man gir poeng for hvert par man slår, og minuspoeng for alle par man blir slått av. Og man sammenligner med parene som sitter i samme retning.

Bridge i Norge

I Norge er det et godt miljø for bridgespillere, det er et eget bridgeforbund, og det arrangeres både turneringer, festivaler og sosiale sammenkomster. De arrangerer skolemesterskap, og har egen sommerleir. På hjemmesiden til forbundet kan man også finne masse informasjon om bridge i tillegg til at det finnes kurs, og selvstudier der. Ikke nok med det, men det er også kalendere med oversikt over kommende arrangement, som turneringer og lignende.

Fellesskap og glede

Mye tyder på at bridge er et spennende kortspill som engasjerer folk i alle aldere. Og det er ikke noe bedre enn å se at gode klubber og forbund tar ansvar og skaper trivsel og samhold blant spillere, om man spiller instrument eller spiller kort, − er det like viktig å ha tilhørighet i en klubb hvor man kan glede seg til å komme. En klubb som skaper trivsel og samhold vil kunne utvikle topp spillere.