Det historiske spillet bridge

skibridgeklubb.com Det historiske spillet bridge

Historien bak spillet bridge strekker seg over 500 år tilbake i tid. Det var den amerikanske millionæren Harold Vanderbilt som utviklet bridge til sin nåværende form da han i 1925 fant på nye spilleregler. Navnets opphav er ukjent, men enkelte historikere mener at kortspillets navn er en engelsk oversettelse av ordet «biritsj», som er et russisk kortspill. Biritsj, eller russisk whist, har vært kjent i Storbritannia siden midten av 1700-tallet.

Ingen kan med sikkerhet si når bridge ble oppfunnet, men spillets forløpere, ulike varianter av whist, kan spores tilbake til Russland i 1529 – hvor spillet nevnes i en publisert andakt. Etter stor suksess ble Ely Culbertson spillets forgrunnsfigur, og grunnla også verdens første bridgemagasin i 1929. Culbertsons bestselgende ”Blå Bok” kom ut i 1930, og de første internasjonale reglene ble godkjent av USA, Frankrike og England i 1932.

Kongespill

Spillet som var mest populært i høyere sosiale klasser og fenget blant andre kong Haakon, som ofte var makker med Aftenpostens tidligere bridgemedarbeider, oberst Johannes Bruun, på slottet. Microsofts grunnlegger, Bill Gates, er også en ivrig spiller. Han oppdaget spillet takket være sin spillende far, og det sies at han har vært fullstendig hektet siden. Han erfarte at spillet er lett avhengighetsskapende, og at det er fristende å inngå høye veddemål.

Spillet er også en øvelse i selvdisiplinering som gir ekstra mental energi. Spillet gir adgang til en verden hvor man er nødt til å gjøre seg fortjent til respekt, og det utfolder seg like intenst i pauserommet på fabrikkgulvet som i styrerommet. Spillet bringer folk fra ni til nitti sammen til intellektuell kappestrid på likefot. Bortimot en halv million er bridgekyndige i Norge, hvorav i overkant av 11.000 er organisert i Norsk Bridgeforbund.

Gullalder

De siste 10 årene har vært en sportslig gullalder for norsk bridge. Etter VM i 1993, som resulterte i norsk sølv, har Norges landslag hørt til verdenseliten. Norske spillere har blitt verdensstjerner, og den største stjerna er trønderen Geir Helgemo som sannsynligvis er blant de tre mest kjente nordmenn i Kina. Helgemo og Oslo-karen Tor Helness utgjør en av verdens sterkeste parkombinasjoner med en mengde seire i prestisjefylte invitasjonsturneringer.

Sørlendingen Boye Brogeland er et annet ungt skudd som ble juniorverdensmester med Helgemo. Han er utdannet siviløkonom og redaktør av magasinet Bridge i Norge. Andre har søkt til utlandet for å finne bridgelykken der. Bergenseren Espen Erichsen er en av disse. Han flyttet til London i 1997 og deltar nå der det spilles om penger. Erichsen vant blant annet European Mixed Teams i 2005 med kona Helen som sin spillepartner.

Konkurranse

I 1857 ble den første whistturnering avholdt i London. De samme kortene ble spilt ved flere bord, så utfallet av hvert spil kunne sammenlignes. Spillet ble deretter et sportsspill, hvor ikke hell, men spillernes dyktighet avgjorde utfallet. Siden 1894 har bridge vært det ledende spillet i The Portland Club i London. Helt frem til 1970-tallet var spillerne med på å bestemme de offisielle regler i bridge sammen med WBF, The World Bridge Federation.

I 1958 ble World Bridge Federation (WBF) grunnlagt i Oslo. WBF avløste den internasjonale bridge-ligaen og påtok seg ansvaret med å regulere internasjonale bridge aktiviteter,. De tar seg av planlegging og kommunikasjonen mellom deltakende land og regulering av konkurransereglene. WBF er anerkjent av den Internasjonale olympiske komité som anser bridge som en sport. Enten du spiller for moroskyld eller på profesjonelt nivå vil du finne spillet fascinerende, utfordrende og underholdende.

Bridge øker forståelse

Dr. Christopher Shaw forsket på hvilken innvirkning det hadde på elever på barneskolen som lærte seg å spille bridge. Dr. Shaw fant ut at barn som lærer å spille bridge har forbløffende bedre testresultater sammenlignet med deres klassekamerater som ikke spiller. Spillet hjalp elever oppnå høye resultater i alle fem emner av Iowas ’Test of Basic Skills’. Under spillet måtte spillerne analysere tilgjengelig informasjon og lage en plan basert på deres forståelse av situasjonen.

Bridge forebygger kognitiv svikt

Ifølge en undersøkelse gjort av forskeren Robert Wilson ved Rush Alzheimer’s Disease Center i Chicago kan bridge brukes som hjernetrim for å forebygge aldersrelaterte tilstander som demens og Alzheimer. Det er antatt at bridge kan forbedre lagånden, sosialisering, utviklingen av mentale ferdigheter og hjelpe hjernen til å forbli ung og sunn. Mentalt stimulerende aktiviteter beskytter mot kognitiv svikt, og er derfor svært viktig for både unge og eldre.