Bridge i turneringsformat

skibridgeklubb.com Bridge i turneringsformat

Bridge er et kortspill som spilles av mange ivrige nordmenn. Her trenger du ikke bare ha flaks med kortene dine, ettersom ferdigheter også spiller en stor rolle. Dette er et spennende spill som spilles av fire spillere per runde, der to og to danner par/lag. Spillet er ikke bare sosialt, men også veldig moro når du først lærer deg hvordan meldedelen (auksjonen) og selve spilldelen gjennomføres. Det finnes også turneringsbridge!

Med turneringsbridge kan du delta i vaskeekte turneringer der du spiller mot og med ulike spillere. De beste går videre etter hver runde, slik at de beste bridgespillerne til slutt kan kåres. Ved å delta på turneringer kan du få muligheten til å oppnå den respekten du fortjener i bridgemiljøet, og samtidig får du mye moro med på kjøpet. En bedre mulighet til å trenge på dine ferdigheter i bridge skal du lete lenge etter!

Lover i turneringsbridge

Ettersom bridgeturneringer er i stadig utvikling, har World Bridge Federation (WBF) sørget for at deres lovutvalg gjennomgår samt oppdaterer dine lover minst én gang per tiende år. Her vil kommentarer og forslag fra enkeltpersoner, bridgeforbund og diverseorganisasjoner som ansees som interessante i bridgemiljøet mottas. Møtene foregår som regel under bridgemesterskap, og sørger for at korrekte fremgangsmåter og prosedyrer til enhver tid følges i turneringer. Her skal mye tas hensyn til!

Blant elementene i bridge det utarbeides regler for, kan vi nevne bordoppstilling, makkerpar, giv og stokking, avvikling av runder, bud og meldesystem. Det tas også stilling til hvordan spillerne skal håndtere situasjoner med for eksempel feil antall kort, uregelmessigheter i spillet, manglende kort, feile hender eller mapper, feilinformasjon og lignende. Alt dette er verdt å sette seg inn i før du eventuelt begir deg ut på en turnering.

Ulike turneringer i Norge

Selv om Norge er et lite land, er bridge et spill som har en ganske spredt og fast tilhengerskare. Dette betyr at du vil finne mange ulike bridgeturneringer å delta på rundt omkring i vårt langstrakte land. Hvilken turnering du bør melde deg på, avhenger naturligvis av flere faktorer. Både geografi og ferdigheter kan ha noe å si i så måte, så her gjelder det å velge det som passer deg best.

Uansett hvilken turnering du ønsker å melde deg på, kan du se fram til timevis med moro, samt muligheten til å møte nye mennesker. Bridgeturneringer i Norge dukker opp i både mindre og større varianter. Det finner NM for både veteranlag, damelag, klubblag og par. Av turneringer er kanskje «Marit Sveaas International Bridge Tournament» den mest kjente og populære. Du kan også delta på «Norsk Bridgefestival» og en rekke kretslag.

Marit Sveaas International Bridge Tournament

Marit Sveaas var en av de beste kvinnelige bridgespillerne i Norge på 1960- og -70-tallet. Hun har nå fått en internasjonal bridgeturnering oppkalt etter seg, hvor spillere fra hele verden deltar. Arrangementet ble i 2015 avholdt i Tromsø, med stor suksess. I 2016 ble turneringen holdt i Fredrikstad, mens i 2017 og 2018 ble turneringen avholdt i Operahuset i Oslo. Her deltar hvert år mange dyktige bridgespillere fra ulike steder.

I 2018 stakk Terje Lie og Nils Kvangraven av med seieren, som kommer fra Sandefjord Bridgeklubb og Kristiansand Brigdeklubb. Paret kom seirende ut av det hele med imponerende 1 627,8 poeng. Mange norske par troner øverst på resultatlisten, noe som vitner om bridgespillets popularitet her til lands. I 2017 var det Tor Helness og Fredrik Helness som vant turneringen, med solide 1 575,5 poeng. Kanskje du dukker opp på resultatlisten i år?

Handikapturneringer

I såkalte handikapturneringer i bridge vil alle par ha like stor mulighet for å vinne, noe som kan gjøre spillet enda mer spennende! Med utgangspunkt i spillernes handikap, vil systemet beregne en forventet poengscore for de ulike parene som deltar. Så vil scoren bli justert slik at samtlige par havner middels på resultatlisten dersom de oppnår den forventede scoren. Bridgeklubbene kan selv velge hvorvidt de ønsker å spille turneringer på vanlig måte eller med handikap.

Seriemesterskapet i bridge

I bridge finnes det et seriemesterskap (SM) som er bygget opp som en såkalt divisjonspyramide, bestående av fire divisjoner. Denne turneringen arrangeres fordelt over to helger, som regel i november og februar. Første og andre divisjon vil som regel arrangeres én helg, mens tredje og fjerde gjennomføres den andre helgen. Et lag kan bestå av opptil åtte spillere, så her er det bare å samle vennegjengen og danne et solid bridgelag!